Američka inflacija je neznatno usporila u aprilu, u izvesnoj meri relaksirajući potrošače premda se i dalje nalazi na nivoima koji ne govore da je smanjenje kamata potrebno.

Indeks potrošačkih cena u SAD porastao je u aprilu 0,3 odsto i bio je ispod očekivanog rasta od 0,4 odsto.

Na godišnjem nivou inflacija je iznosila 3,4 odsto i bila je u skladu sa očekivanjima.

Aprilska inflacija i dalje iznad targeta Fed-a (mesečna stopa indeksa)

Izvor: CNBC

Bazna inflacija, koja ne obuhvata energente i hranu, porasla je takođe 0,3 odsto na mesečnom nivou, dok je u odnosu na april prošle godine bila viša za 3,6 odsto. Ovo je najmanji mesečni rast bazne inflacije u tekućoj godini i najmanji nivo ovog pokazatelja na godišnjem nivou od aprila 2021. godine.

Najveći doprinos rastu inflacije dali su troškovi stanovanja koji su porasli 0,4 odsto na mesečnom nivou i 5,5 odsto godišnje. Cene hrane su ostale nepromenjene u odnosu na mart, a na godišnjem nivou su porasle 2,2 odsto. Cene energenata, pak, su bile veće za 1,1 odnosno 2,6 odsto, respektivno. Cene polovnih vozila su pomogle indeksu sa padom od 1,4 odnosno 0,4 odsto, respektivno.

U odvojenom izveštaju, maloprodaja je ostala na istom nivou u odnosu na mart i bila je znatno ispod očekivanog rasta od 0,4 odsto. Ovaj podatak nije korigovan za inflaciju, što sugeriše da potrošači nisu uspeli da isprate trend povećanih cena. Na godišnjem nivou maloprodaja je skočila tri odsto.

Izvor: CNBC, Momentum