Američki indeks potrošačkih cena (CPI) porastao je u aprilu za 8,3 procenta, što je bilo iznad očekivanja od 8,1 posto. Zabeležena inflacija bila je ipak ispod martovskih 8,5 odsto, što je njen najviši nivo u poslednjih 40 godina.

Inflacija na ovim nivoima je posledica snažnog ekonomskog rasta koji je mahom prouzrokovan niskim kamatnim stopama i upumpavanjem novca kao odgovor na pandemiju. Američka centralna banka, Fed, je kao odgovor na visoke stope inflacije počela da diže ključnu kamatnu stopu, kako bi inflaciju spustila ka višegodišnjem targetu od dva odsto.

Ovo je sedmi uzastopni mesec u kojem inflacija prevazilazi šest odsto i mere preduzete u ovoj godini (zasad dva puta podizanje kamate) još nisu počele da daju signale stabilnosti ili „sigurnog prizemljenja“ koje se zagovara od strane predstavnika Fed-a.

Bazna inflacije (koja isključuje volatilnije faktore poput cene hrane i energije) porasla je stopom od 6,2 procenta, što je bilo iznad očekivanja od 6,0 odsto. Uprkos usporavanju bazne inflacije koji se može videti u prethodna dva meseca, projekcije tržišta nalažu da Fed ispred sebe ima još uvek veliki posao.

Usporavanje u odnosu na prošli mesec predvodile su niže cene energije i goriva od 2,7 i 6,1 odsto, dok su cene hrane i transporta porasle 0,9 i 3,1 odsto, respektivno. Sa druge strane, u aprilu je zabeležen rast cena karti za avio prevoz od 18,6 procenata, što ujedno predstavlja i najveći mesečni rast još od 1963.

Izvor: CNBC, Momentum