Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u Srbiji u avgustu porasle su na mesečnom nivou u proseku za 1,2 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Potrošačke cene u avgustu 2022. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 13,2 procenta, dok su od početka godine povećane za 9,8 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u avgustu 2022. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama Stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (3,9 odsto), Hrana i bezalkoholna pića (2,5 odsto), Restorani i hoteli (1,4 odsto), Rekreacija i kultura (1,3 odsto), Oprema za stan i tekuće održavanje (1,0 odsto), kao i u grupama Alkoholna pića i duvan, Komunikacije, Zdravstvo i Obrazovanje (za po 0,1 odsto).
Pad cena je zabeležen u grupama Transport (-2,5 odsto) i Odeća i obuća (-0,6 odsto).

Narodna banka Srbije (NBS) najavila je da će inflacija u trećem kvartalu dostići vrhunac, da bi potom nastavila da opada. Prema prognozama NBS-a inflacija bi trebalo da oštrije padne u drugoj polovini 2023. godine, da bi se vratila u granice ciljane inflacije u drugoj polovine 2024. godine.

Izvor: RZS, Momentum