Rastući računi domaćinstava za energente i viši troškovi hrane podigli su britansku inflaciju na najviši nivo u poslednjih 41 godinu, pokazuju podaci britanskog zavoda za statistiku.

Potrošačke cene su porasle 11,1 odsto u poslednjih godinu dana do oktobra, najviše od oktobra 1981. godine,  nakon što su porasle 10,1 odsto u septembru. Inflacija bi u oktobru bila oko 13,8 odsto da vlada nije intervenisala i ograničila troškove računa za energiju u domaćinstvima na 2.500 funti godišnje.

Analitičari smatraju da je skok inflacije održao pritisak na centralnu banku (BoE) da nastavi sa podizanjem kamatnih stopa, ali da bi obim vladinih mera  štednje, koji bi trebalo da bude objavljen u četvrtak, mogao da znači da će troškovi zaduživanja sporije rasti.

Međutim, postoji i struja mišljenja koja smatra da današnji podaci o inflaciji govore da su potcenjeni pritisci na rast cena sa strane jakog tržišta rada i da će BoE morati da podigne ključnu kamatu stopu i do nivoa od 4,5 odsto u odnosu na trenutnih tri odsto.

Izvor: Reuters, Momentum