Američka inflacija u decembru porasla je više od očekivanja, pokazujući da su inflatorni pritisci i dalje prisutni u američkoj privredi.

Indeks potrošačkih cena porastao je 0,3 odsto na mesečnom nivou, iznad konsenzusa od 0,2 odsto. Na godišnjem nivou inflacija je iznosila 3,4 odsto, iznad konsenzusa od 3,2 odsto.

Isključujući volatilne cene hrane i energenata, bazna inflacija je porasla 0,3 odsto na mesečnom nivou i 3,9 odsto godišnje, u odnosu na očekivanih 0,3 odnosno 3,8 odsto, respektivno.

Usporen pad bazne inflacije u decembru 

Izvor: CNBC

Najveći deo rasta došao je sa strane troškova stanovanja. Ova kategorija je porasla 0,5 odsto na mesečnom nivou i čini više od polovine rasta indeksa. Na godišnjem nivou, trošak stanovanja je porastao 6,2 odsto i čini oko dve trećine rasta inflacije.

Cene hrane porasle su u decembru 0,2 odsto, kao i prethodnog meseca, dok su energenti poskupeli 0,4 odsto nakon pada od 2,3 odsto u novembru. Gorivo je poskupelo 0,2 odsto.

Od ostalih stavki, osiguranje motornih vozila je poskupelo 1,5 odsto, usluge medicinske zaštite 0,6 odsto, a polovna vozila 0,5 odsto, nakon rasta od 1,6 odsto u novembru.

Tržište akcija je negativno reagovalo na izveštaj o inflaciji i beleži blagi pad vrednosti u pred-trgovanju, dok je prinos na 10-ogodišnje obveznice porastao na 4,06 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum