Inflacija u evrozoni usporila je u maju više nego što se očekivalo, što je ponovo dalo argumente da bi Evropska centralna banka (ECB) mogla umerenije da nastavi ciklus dizanja kamata.

Inflacija u ekonomskom i političkom bloku 20 zemalja koje koriste evra usporila je na 6,1 odsto u maju u odnosu na aprilskih 7,0 odsto i ispod konsenzusa od 6,3 odsto.

Ova objava ipak nije došla kao veliko iznenađenje s obzirom da su proteklih dana nacionalne ekonomije objavljivale podatke o inflaciji koji su ukazivali na ovaj trend.

Bazna inflacija, koja isključuje volatilne cene hrane i goriva, pala je na 5,3 odsto sa 5,6 odsto u aprilu i takođe je bila ispod očekivanja od 5,5 procenata.

Bazna inflacija u evrozoni i dalje brine čelnike ECB-a

Izvor: Trading Economics

Inflacija usluga usporila je sa 5,2 na 5,0 odsto, dok je rast cena za industrijska dobra usporio na 5,8 sa 6,2 odsto. Indeks rasta cene hrane takođe je smanjen sa 13,5 na 12,5 odsto, ali se i dalje nalazi na prilično visokom nivou.

ECB je od sredine prošle godine podigla kamatu za 375 baznih poena na 3,25 odsto kako bi se borila sa rastućom inflacijom.

Očekuje se da će na narednom zasedanju ECB podići kamatu za dodatnih 25 baznih poena s obzirom da je rast nadnica i dalje u rasponu 5-6 odsto, što je dvostruko više u odnosu na nivo koji je konzistentan sa inflacionim targetom ECB-a od dva odsto.

Izvor: Reuters, Momentum