Potrošačke cene u evrozoni dotakle su novi rekordni nivo dvanaesti mesec zaredom, pokazuje fleš procena statističkog biroa EU.

Godišnja inflacija u evrozoni iznosila je u oktobru 10,7 odsto, što je povećanje u odnosu na septembarskih 9,9 odsto i iznad procena ekonomista od 10,2 odsto.

Cene energenata porasle su za 41,9 odsto tokom ovog meseca, pošto su ostale tenzije oko snabdevanja ruskim gasom u Evropi nakon izbijanja rata u Ukrajini. Cene hrane, alkohola i duvana takođe su porasle za 13,1 odsto.

U međuvremenu, bazna inflacija, koja isključuje nestabilne stavke kao što su energija i hrana, dostigla je 6,4 odsto, u odnosu na prethodno očitavanje od 6,0 odsto i takođe je bila iznad procena.

Efekti ove rastuće inflacije naveli su ekonomiste da veruju da će evrozona ove godine zapasti u recesiju, dok su preduzeća pokazala znake pesimizma u pogledu budućih izgleda.

Ekonomski rast u evrozoni neočekivano je usporio u trećem kvartalu, pokazuju podaci Evrostata takođe objavljeni danas. Desezonirani BDP porastao je za 0,2 odsto u poređenju sa prethodnim tromesečnim periodom, što je pad sa 0,8 odsto u drugom kvartalu i ispod očekivanog rasta od 1,0 odsto.

Izvor: Investing, Momentum