Inflacija u evrozoni u oktobru pala je na dvomesečni minimum, dok je privredna aktivnost u ovom ekonomsko-političkom bloku ipak bila niža u odnosu na prethodno tromesečje.

Preliminarni podaci pokazali su da je inflacija u oktobru pala na 2,9 odsto, znatno ispod očekivanih 3,1 odsto, u odnosu na 4,3 odsto prethodnog meseca.

Bazna inflacija, koja isključuje volatilne stavke kao što su hrana i energenti, pala je na 4,2 odsto sa 4,5 procenata u septembru.

Najveću inflaciju u oktobru imali su hrana, alkohol i duvan sa godišnjom stopom od 7,5 odsto, usluge 4,6 odsto i neenergentska industrijska dobra sa 3,5 odsto. Cena energenata na godišnjem nivou bila je niža za 11,1 odsto.

Eurostat je takođe objavio da je privreda evrozone u trećem kvartalu oslabila 0,1 odsto, ispod očekivane stagnacije u odnosu na prethodno tromesečje. Na godišnjem nivou privredni rast je iznosio 0,1 odsto, ispod očekivanih 0,2 odsto.

Evropska centralna banka očekuje rast privrede evrozone u tekućoj godini od 0,7 odsto, jedan odsto u narednoj i 1,5 odsto u 2025. godini.

Izvor: CNBC, Momentum