Indeks potrošačkih cena usporio je u januaru manje od očekivanja, nakon što su troškovi stanovanja ponovo doprineli višoj inflaciji, saopštilo je američko Ministarstvo rada.

Indeks potrošačkih cena porastao je na mesečnom nivou 0,3 odsto, iznad konsenzusa od 0,2 odsto. Na godišnjem nivou inflacija je pala sa decebarskih 3,4 odsto na 3,1 odsto u januaru, što je više od očekivanih 2,9 odsto.

Inflacija u januaru se ipak nije spustila ispod 3%

Izvor: CNBC

Isključujući volatilne stavke poput cena hrane i energenata, bazna inflacija je ubrzala 0,4 odsto mesečno, iznad očekivanja od 0,3 odsto, dok je na godišnjem nivou iznosila 3,9 odsto, iznad konsenzusa od 3,7 odsto.

Cene stanovanja koje čine trećinu indeksa činile su najveći deo povećanja. Na mesečnom nivou ovi troškovi su povećani 0,6 odsto i činili su više od dve trećine povećanja indeksa, dok su na godišnjem nivou skočili šest odsto.

Cena hrane je porasla 0,4 odsto mesečno, dok su energenti pali 0,9 odsto, pre svega usled pada od 3,3 odsto u ceni goriva.

Uprkos povećanju cena, satnica prilagođena za inflaciju porasla je 0,3 odsto na mesečnom nivou. Međutim, prilagođena za pad prosečne radne sedmice, realna zarada je pala 0,3 odsto. Realna satnica na godišnjem nivou porasla je 1,4 odsto.

Akcije koje su u proteklom periodu beležile rekorde iz dana u dan pretrpele su oštru korekciju. Indeks S&P 500 pao je 1,4 odsto, dok je Nasdaq oslabio nepunih dva odsto.

Izvor: CNBC, Momentum