Indeks potrošačkih cena u julu u SAD porastao je 3,2 odsto na godišnjem nivou, što bi mogao biti znak da inflacija nastavlja da gubi snagu kojom pritiska ovu najveću svetsku privredu.

Inflacija je na mesečnom nivou ubrzala 0,2 odsto, u skladu sa očekivanjima, dok je godišnji rast bio manji od konsenzusa od 3,3 odsto.

Kada se isključe volatilne stavke, kao što su hrana i energenti, inflacija je porasla takođe 0,2 odsto, dok je na godišnjem nivou bila veća za 4,7 odsto. I ovaj pokazatelj je bio ispod konsenzusa od 4,8 odsto.

Troškovi stanovanja činili najveći deo mesečnog rasta inflacije 

Izvor: CNBC

Gotovo većina mesečnog povećanja inflacije došlo je sa strane troškova stanovanja, koji su porasli 0,4 odsto odnosno 7,7 odsto na godišnjem nivou. Rente su porasle 0,4 odsto i više od 90 odsto povećanja došlo je iz ove kategorije koja računa sa trećinom indeksa.

Cene hrane su porasle 0,2 odsto mesečno, dok su energeti poskupeli tek 0,1 odsto.

S druge strane, cene polovnih vozila su pale 1,3 odsto, a medicinskih usluga 0,4 odsto. Cene avio-karata su smanjene 8,1 odsto mesečno, sličnom stopom kao i u junu, i sada su 18,6 odsto jeftinije na godišnjem nivou.

Realne nadnice porasle su 0,3 odsto mesečno, dok su na godišnjem nivou veće za 1,1 odsto.

Investitori su pozdravili novi izveštaj o inflaciji i sva tri berzanska pokazatelja početkom trgovanja beleže rast od oko jedan odsto.

Izvor: CNBC, Momentum