Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnja inflacija je nastavila da usporava i u novembru je iznosila 8,0 odsto, što je nešto niže u odnosu na očekivanja Narodne banke Srbije (NBS), saopštila je centralna banka.

Slično kao i prethodnih meseci, smanjenju inflacije u najvećoj meri doprinosi nastavak usporavanja rasta cena hrane, kao i cena proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta).

Kada je reč o mesečnoj inflaciji, ona je u novembru iznosila 0,5 odsto i bila je vođena rastom cena pojedinih energenata (električna energija i prirodni gas) i korekcijom cena cigareta.

Cene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije, međugodišnje posmatrano, nastavile su da usporavaju rast (7,0 odsto), dok je njihova mesečna dinamika (0,4 odsto) bila opredeljena sezonskim poskupljenjem obuće i odeće, kao i pojedinih usluga.

NBS očekuje nastavak smanjenja međugodišnje inflacije i u narednom periodu – nakon što se u decembru nađe na nivou ispod osam odsto, inflacija će nastaviti da usporava i u granice cilja trebalo bi da se vrati sredinom 2024. godine. Takvom njenom kretanju doprineće efekti zaoštravanja monetarnih uslova, usporavanje uvozne inflacije, kao i očekivani dalji pad inflacionih očekivanja, navodi NBS.

Izvor: NBS, Momentum