Američki proizvođač čipova, Intel, obelodanio je nove pojedinosti o svojim proizvodnim operacijama, a investitore je razočarala činjenica da kompanija u ovom poslovnom segmentu neće dostići prelomnu tačku rentabilnosti još nekoliko godina.

Segment Intel Foundry u prošloj godini zabeležio je prihod od 18,9 milijardi dolara, u odnosu na 27,5 milijardi dolara prethodne godine, saopštila je kompanija. Operativni gubitak u ovoj novoj jedinici produbljen je na sedam milijardi dolara sa 5,2 milijarde dolara u godini pre.

Kompanija očekuje da će 2024. godina biti vrh u pogledu gubitaka i da će proizvodni segment biti profitabilan, na operativnom nivou, „na sredini raspona do 2030. godine“.

Nakon što je Intel izgubio konkurentnsku prednost u proizvodnji čipova proteklih godina, sada je došao u situaciju da kupuje oko 30 procenata silicijumskih ploča. Prema planovima uprave, poboljšanjem Intelove tehnologije – korišćenjem tehnike nazvane ekstremna ultravioletna litografija – kompanija namerava da više ove proizvodnje vrati nazad u svoje pogone.

Uprava kompanije očekuje da će Intel obnoviti svoju tehnološku prednost do sledeće godine, što bi moglo voditi preuzimanju narudžbina od konkurencije i prodaji do 15 milijardi dolara do 2030. godine.

Tajvanski TSM trenutno dominira tržištem za proizvodnju čipova i prestigao je Intel u ukupnom prihodu. Ta kompanija ostvarila je prodaju od 69,4 milijarde dolara i neto dobit od 26,9 milijardi dolara u 2023. godini. Njena bruto margina bila je 54 odsto, a očekuje se da će ove godine prodaju povećati za petinu.

Najbliži rival Intela u tradicionalnom poslovanju je AMD koji je prošle godine imao prihod od 22,7 milijardi dolara i neto dobit od 854 miliona dolara. Njegova bruto margina bila je 50 odsto, a prema prognozama analitičara ove godine se očekuje rast prodaje od 14 odsto.

Lider industrije, NVIDIA, više je nego udvostručila prihod prošle godine, a ove godine se očekuje takođe ogroman rast. Ova kompanija ima vodeću poziciju na tržištu akceleratora za veštačku inteligenciju (AI), koji pomažu kompanijama u razvoju AI modela.

Intel je krenuo u ekspanziju izgradnje fabrika u SAD i Evropi, koristeći vladine podsticaje, ali je i uz tu podršku ovo skup poduhvat koji je zabrinuo investitore. Kompanija je najavila ranije tokom godine da su finansije njenih proizvodnih operacija „pod značajnim pritiskom“ dok pokušava da povrati svoje tehnološke mogućnosti i izgradi sopstvenu infrastrukturu.

Akcije Intela na početku trgovanja beleže korekciju od skoro sedam procenata na 41 dolar.

Izvor: Bloomberg, Momentum