Razlika između prinosa na američke 2-godišnje i 10-ogodišnje obveznice nastavila je da se povećava i trenutno se nalazi na nivou nezabeleženom od 80-ih godina prošlog veka.

Scenario u kojem kratkoročni prinosi premašuju dugoročne naziva se inverzna kriva i često se posmatra kao indikator recesije. Aktuelni momenat investitori posmatraju kao znak da je američka centralna banka, Fed, blizu pobede u borbi protiv inflacije čak i po cenu slabije ekonomske aktivnosti.

U teorijskom smislu, inverzna kriva signalizira da su investitori uvereni da će kratkoročne stope biti niže na duži rok nego što će biti slučaj u bliskoj budućnosti. To je obično zato što se veruje da će Fed morati da smanji cenu koštanja kapitala da podstakne posustalu ekonomiju.

Prošle nedelje, prinosi na 10-ogodišnje američke obveznice pali su za 0,78 procentnih poena ispod prinosa na 2-godišnje obveznice, što je najveći negativan jaz još od kraja 1981. na početku receije koja je nezaposlenost podigla iznad nivoa viđenog u svetskoj finansijskoj krizi 2008. godine.

Razlika prinosa na 10-godišnje i 2-ogodišnje državne obveznice

Izvor: FRED

Međutim, ima investitora i analitičara koji misle da aktuelni spred u prinosima reflektuje slabljenje inflacije i povratak u stanje normalne privrede, pre nego približavanje ekonomskoj katastrofi.

I zaista, dobre ekonomske vesti u proteklom periodu doprinele su većem spredu između kratkoročnih i dugoročnih prinosa.

Mesecima, počev od leta, 10-ogodišnji prinos nije se spuštao više od 0,5 procentnih poena ispod dvogodišnjeg prinosa. To se promenilo tek ranije ovog meseca, kada je indeks potrošačkih cena bio bolji od očekivanja, podgrejavši nadanja investitora da bi inflacija konačno mogla da uspori.

Oktobarska inflacija doprinela je blagom padu prinosa na 2-godišnje obveznice, dok je prinos na 10-ogodišnje obveznice pao sa 4,15 na 3,70 produbivši inverziju krive.

Izvor: WSJ, Momentum