Nakon velikog rasta prethodne sedmice, domaće tržište akcija je registrovalo pad vrednosti uz prilično slabu investicionu aktivnost. Ukupan promet na tržištu iznosio je 69,3 miliona dinara (0,6 miliona evra), dok je indeks Belex15 pao 0,6 odsto na 886,4 poena.

Naftna industrija Srbije (NIIS) oslabila je 1,2 odsto na 719 dinara uz promet od 11,5 miliona dinara. Akcije NIS-a počele su da trpe pojačani pritisak na strani ponude nakon što se iscrpela dodatna tražnja za ovim akcijama generisana iz isplaćene rekordne dividende. NIS je nedelju dana ranije beležio solidnu tražnju i na nivou od 730 dinara, dok su protekle sedmice prodavci i na koti od 720 dinara teško pronalazili kupce.

Nešto življa investiciona aktivnost koja je na Belexu dolazila krajem avgusta usled objave polugodišnjih finansijskih izveštaja, ove godine je izostala usled promene regulative koja je kompanijama ostavila 30. septembar kao krajnji rok za objavu polugodišnjih rezultata.

Najveći dobitnik iz indeksne korpe prošle sedmice bio je Messer Tehnogas (TGAS) koji je skočio četiri odsto na 15.604 dinara, dok su na strani gubitnika stajali Impol Seval (IMPL), Metalac (MTLC) i Dunav osiguranje (DNOS) sa korekcijama u rasponu od 2-4 odsto.

Od spomenutih kompanija jedino je Metalac izvestio investitore o poslovnom trendu u prvih šest meseci dok će preostale kompanije to učiniti tokom tekućeg meseca.

Izvor: Momentum