Prvi put u poslednja dva meseca akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) zabeležeile su dnevni promet veći od 10 miliona dinara uz nastavak rasta cene koji gotovo neprekidno traje od početka avgusta.

Akcije NIS-a zabeležile su danas promet od 11,8 miliona dinara, uglavnom po ceni od 730 dinara što je 0,8 odsto više u odnosu na cenu za jučerašnjeg zatvaranja. Ovaj veliki promet posledica je pre svega odluke određenog broja akcionara da reinvestiraju dividendu koja je danas isplaćena.

Kao što je poznato, skupština akcionara ove kompanije odobrila je 29. juna isplatu dividende u visini od 143,29 dinara po akciji. Kao dan dividende utvrđen je 19. jun.

Ovogodišnja NIS-ova dividenda je daleko premašila i rekordnu isplatu iz 2014. godine

Posmatrano u ukupnom iznosu, akcionari su dobili rekordnu dividendu u visini od 23,4 milijarde dinara, a manjinskim akcionarima mimo države pripalo je 3,3 milijarde dinara.

Akcionari su kao i prethodnih godina, osim u godini pandemije, dobili 25 odsto ostvarene dobiti premda su njihova očekivanja bila veća s obzirom na rekordne prošlogodišnje rezultate.

Umesto toga, neposredno pre zakazivanje skupštine akcionara, NIS je državi, najvećem manjinskom akcionaru, dodelio donaciju u visini od 60 miliona evra što je dovelo do razočarenja investicione javnosti.

NIS je prvi put isplatio dividendu 2013. godine, nakon što je pokrio gubitke akumulirane iz prethodnih godina. Ukupno uzevši, akcionari su zaključno sa ovogodišnjom isplatom dobili bruto iznos dividendi od 548,5 dinara po akciji.

Izvor: Momentum