Isplata dividendi Naftne industrije Srbije (NIIS) i Impol Sevala (IMPL) povećale su promet na Beogradskoj berzi i podigle tržište akcija na najviši nivo od početka juna. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 186,6 miliona dinara (1,6 miliona evra), dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, skočio 4,4 odsto na 892 poena.

Naftna industrija Srbije skočila je 2,1 odsto na 728 dinara uz povećan promet od 21,1 milion dinara. Povećana realizacija je u prvom redu posledica činjenice da je kompanija u četvrtak isplatila dividendu iz prošlogodišnje dobiti što je potkraj sedmice doprinelo znatno većim prometima. Akcionari NIS-a primili su ove godine bruto dividendu od 143,3 dinara po akciji, što je rekordna isplata u kompanijskoj istoriji.

I akcije Dunav osiguranja (DNOS) su se verovatno okoristile o povećanu likvidnost na domaćem tržištu. Dunav se ponovo domogao nivoa od 1.000 dinara, skočivši u sedmici 6,5 procenata. Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 5,3 miliona dinara.

Doprinos rastu tržišta dao je i Messer Tehnogas (TGAS) koji se ponovo vratio na nivo od 15.000 dinara uz neveliko trgovanje kao i akcije Jedinstva iz Sevojna (JESV) i Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO), koje su skočile 4,4 odnosno 4,2 odsto, respektivno.

Izvor: Momentum