Nemački investicioni moral iznenadno se oporavio u avgustu, pokazuju podaci nemačkog ZEW instituta, ali se i dalje nalazi na negativnoj teritoriji s obzirom na lošu situaciju u najvećoj evropskoj privredi.

Indeks ekonomskog sentimenta porastao je na -12,3 poena sa -14,7 poena u julu, i bio je iznad očekivanja analitičara okupljenih oko Reuters-a koji su prognozirali nepromenjenu situaciju.

Iz Instituta su poručili da ovo blago poboljšanje pokazuje da investitori očekuju da će se situacija u nemačkoj privredi do kraja godine poboljšati. Ovom sentimentu su doprineli povoljniji izgledi za američku privredu i očekivani kraj ciklusa dizanja kamata od Fed-a i ECB-a.

ZEW poslovni sentiment zabeležio blagi oporavak u avgustu 

Izvor: ZEW institut

Međutim, indeks koji meri trenutnu ekonomsku situaciju pao je na -71,3 poena sa -59,5 poena u junu, znatno ispod očekivanog pada na -63,0 poena.

Nemačka privreda je u drugom tromesečju zabeležila stagnaciju, umesto očekivanog blagog rasta, nakon što su slaba kupovna moć, veće kamate i niže industrijske narudžbine negativno uticali na poslovnu aktivnost.

Izvor: Reuters, Momentum