Vranjski proizvođač peći i štednjaka, Alfa plam (ALFA), objavio je odlične rezultate poslovanja za prvih šest meseci tekuće godine s obzirom da je bolja prodaja neutralisala povećane troškove materijala i energije.

Poslovni prihod kompanije u periodu januar-jun skočio je 26,7 odsto na 4,97 milijardi dinara usled rasta prodaje na ino tržištu za 32,8 odsto. Prodaja na domaćem tržištu je oslabila 8,3 odsto.

Kada je proizvodnja u pitanju, kompanija je proizvela 68.340 jedinica što je 9,2 odsto manje u odnosu na prošlu godinu, a 1,4 odsto slabije u odnosu na plan. Vrednosno posmatrano proizvodnja je porasla 37,7 odsto na 4,76 milijardi dinara.

Usled velikog skoka troškova materijala, goriva i energije poslovni profit kompanije je porastao tek 13,1 odsto na 758,8 miliona dinara, dok je neto dobit povećana 10,9 odsto na 767,7 miliona dinara.

Akcije Alfa plama na Beogradskoj berzi kotiraju se na ceni od 18.700 dinara, što će verovatno biti i cena u ponudi za preuzimanje koju je nedavno najavio većinski vlasnik kompanije, Amasis.

Alco grupa, u okviru koje posluje Amasis, većinski je vlasnik Alfa plama više od deset godina, a gotovo je izvesno da će ubrzo nakon okončanja ponude za preuzimanje postati i jedini vlasnik kompanije s obzirom da će se steći uslove za prinudni otkup akcija.

Izvor: Belex, Momentum