Poslovna aktivnost zemalja članica evrozone zabeležila je iznenađujući rast u januaru, šaljući dodatne signale da kontrakcija u ovom ekonomskom i političkom bloku neće biti tako duboka kao što očekivalo i da je moguće izbeći recesiju, pokazuju januarski PMI podaci S&P Global-a.

Kompozitvni PMI evrozone u januaru, koji predstavlja najbolju meru sveobuhvatnog stanja u privredi, popeo se na 50,2 sa decembarskih 49,3 poena.

Prvi put nakon juna ovi podaci su se našli iznad nivoa od 50 koji odvaja recesionu privredu aktivnost od rasta i bili su iznad očekivanja analitičara okupljenih oko Reuters-a koji su prognozirali 49,8 poena.

Dominantni sektor usluga u evrozoni porastao je po prvi put od jula i dostigao nivo od 50,7 poena, iznad decembarskih 49,8 i konsenzusa od 50,2 poena. Rast je vođen tehnološkim sektorom, kao i sektorima zdravstvenih usluga i farmacije, ali su takođe i industrijske usluge stigle na teritoriju rasta.

Proizvodni PMI porastao je 48,4 u odnosu na decembarskih 47,8 i bio je iznad konsenzusa od 47,8.

S&P Global-ovi rezultati poslovne aktivnosti u evrozoni

Izvor: S&P Global

Kao jedan od dokaza rasta optimizma među privrednicima, kompanije su brže upošljavale radnu snagu ovog meseca. Indeks zaposlenosti dostigao je tromesečni maksimum od 52,5 u odnosu na decembarskih 51,9 poena.

Indeks novih poslova stigao je nadomak granice koja razdvaja recesiju i rast, uprkos činjenici da se potrošači suočavaju sa povećanim troškovima usled visoke inflacije. Ovaj indeks dostigao je 49,8 u odnosu na 48,4 poena iz decembra.

Kada su u pitanju inflacioni pritisci, ulazni troškovi su nastavili da opadaju pre svega usled dalje normalizacije u lancima snabdevanja dok su krajnje cene, i u uslužnom i proizvodnom sektoru, nastavile da rastu reflektujući još uvek visok nivo troškova i povećane pritiske za rast nadnica.

Prema očekivanjima analitičara, Evropska centralna banka (ECB) bi na naredna dva zasedanja mogla ključnu kamatu da podigne za po 50 baznih poena s obzirom da je i dalje daleko od dostizanja targeta inflacije od dva odsto.

Izvor: S&P Global, Momentum