Centralna banka Japana (BoJ) zadržala je ultra labave postavke monetarne politike, što je bio široko očekivani potez, pošto je banka odlučila da sačeka više dokaza o tome da li će plate i cene porasti dovoljno da opravdaju prelaz sa masivnih monetarnih stimulansa.

BoJ takođe nije promenila svoje smernice za ekpanzivnu monetarnu politiku, što je ugasilo nade među investitorima da će promeniti jezik signalizirajući kratkoročni kraj negativnih kamatnih stopa.

Zvaničnici BoJ saopštili su da se čini da se cene i plate kreću u pravom smeru, a sindikati i velike firme signaliziraju šansu za održivi rast plata naredne godine. Međutim, ukazano je na neizvestost oko toga da li će uspostaviti pozitivan ciklus nadnice-inflacija.

Na dvodnevnom sastanku koji je završen u utorak, BoJ je zadržala kratkoročnu ciljanu kamatnu stopu na -0,1 odsto, a prinos na desetogodišnje državne obveznice na oko nula odsto. Takođe je ostavila nepromenjeno obećanje da će pojačati stimulanse „bez oklevanja“ ukoliko to bude potrebno.

Jen je oslabio prema američkom dolaru za 1,5 odsto, a japanske akcije merene indeksom Nikkei su ojačale sličnim intezitetom.

Anatičari koje je anketirao Reuters u novembru mahom ocenjuju da će BoJ okončati politiku negativnih stopa sledeće godine, a polovina veruje da će prekretnica biti u aprilu.

Izvor: Reuters, Momentum