Broj otvorenih radnih pozicija u SAD u aprilu neočekivano je porastao, dok su podaci iz prethodnog meseca revidirani naviše, što pokazuje kontinuiranu snagu tržišta rada što bi moglo podstaći Fed da ponovo podigne kamate.

Broj otvorenih pozicija povećan je za 358 hiljada na 10,1 milion u aprilu, pokazuje najnoviiji JOLT pregled američkog Ministarstva rada.

Ekonomisti okupljeni oko Reuters-a očekivali su 9,38 miliona otvorenih pozicija, a umesto toga prekinut je tromesečni silazni trend otvorenih radnih mesta.

Na svakog nezaposlenog radnika u aprilu bilo je otvoreno 1,8 pozicija u odnosu na 1,7 u martu i znatno iznad 1,0-1,2 što je raspon koji odslikava tržište rada koje ne stvara preveliki pritisak na inflaciju.

Broj raspoloživih radnih mesta i dalje visoko iznad predpandemijskog proseka

Foto: VettaFi

Uprkos jakom tržištu rada, stopa davanja otkaza, koja predstavlja solidnu meru samopouzdanja radnika, pala je na 2,4 odsto sa 2,5 odsto u martu.

Otpuštanja su smanjena za 264 hiljade na 1,6 miliona, što je u skladu sa veoma niskim nivoom nedeljnih zahteva za pomoć nezaposlenima.

JOLT pregled mogao bi biti dodatni argument za Fed da na junskom zasedanju podigne ponovo kamatu za 25 baznih poena, premda su transkripti sa prošlog zasedanja  pokazali da su se članovi odbora „generalno saglasili“ da je „manje izvesna potreba“ za daljim povećanjem kamata.

Izvor: Reuters, Momentum