Broj slobodnih radnih mesta u američkim kompanijama neočekivano je skočio u avgustu, što bi mogao biti znak da je tržište rada ostalo jako uprkos naporima Fed-a da uspori privredu.

Broj otvorenih pozicija skočio je za skoro 700 hiljada u odnosu na jul na 9,61 milion, znatno iznad konsenzusa od 8,8 miliona.

Zapošljavanje je tek blago poraslo za 35 hiljada na 5,86 miliona, dok su neznatnu promenu zabeležili i otpuštanja i dobrovoljni odlasci radnika.

Većina povećanja otvorenih radnih mesta došla je iz sektora profesionalne i poslovne usluge koji je pokazao rast od 509 hiljada.

Broj otvorenih radnih mesta porastao prvi put u poslednja četiri meseca (u 000)

Izvor: TradingEconomics

Proteklih meseci broj otvorenih radnih mesta je beležio pad, ukazujući da je kontinuirani rast kamata Fed-a počeo da utiče na tržište rada. Na svakog nezaposlenog radnika sada dolazi 1,5 otvorenih radnih pozicija dok je taj racio donedavno bio 2-1.

JOLT pregled dolazi tri dana pred mesečni izveštaj sa tržišta rada za septembar koji bi trebalo da pokaže povećanje broja kreiranih radnih mesta za 170 hiljada.

Tržište akcija zabeležilo je oštar pad od 1,4 odsto mereno indeksom S&P 500 odnosno 1,9 odsto kad je u pitanju Nasdaq. Prinosi na državne obveznice nastavili su uzlazni trend stigavši do najvišeg nivoa u poslednjih 16 godina.

Izvor: CNBC, Momentum