Broj otvorenih radnih mesta u američkoj privredi u aprilu smanjen je više od očekivanja i pao je na najniži nivo u poslednje tri godine, pokazuju podaci JOLT izveštaja Ministarstva rada.

Broj otvorenih radnih mesta smanjen je na mesečnom nivou za 296 hiljada na 8,06 miliona, u odnosu na konsenzus od 8,36 miliona, što je najniži nivo ovog pokazatelja od februara 2021. godine.

Martovski podatak je revidiran naniže na 8,36 miliona, umesto ranije objavljenog podatka od 8,49 miliona.

Broj slobodnih radnih mesta nastavio da se smanjuje i u aprilu (u 000)

Izvor: Trading Economics

Poslednjeg dana aprila bilo je otvoreno 1,24 radna mesta po nezaposlenom radniku, što je smanjenje u odnosu na 1,30 u martu i predstavlja najniži nivo od juna 2021. godine.

Američka centralna banka, Fed, veoma pomno prati ovaj racio koji je na vrhu usijanja tržišta rada, u proleće 2022. godine, stajao na oko 2,0 otvorene pozicije po nezaposlenom.

Međutim, broj ljudi koji je dobrovoljno napustio posao porastao je tokom aprila, a ovaj pokazatelj predstavlja veoma dobru meru poverenja radnika u tržište rada. Broj otkaza je porastao za 98 hiljada na 3,51 milion, a stopa otkaza je ostala nepromenjena u odnosu na prethodni mesec od 2,2 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum