Broj otvorenih pozicija kod američkih poslodavaca pao je u avgustu za više od milion, što je mogući rani znak da masivna neravnoteža na američkom tržištu rada polako počinje da jenjava.

Raspoložive pozicije na tržištu u avgustu iznosile su 10,05 miliona što predstavlja pad od 10 odsto u odnosu na julskih 11,17 miliona, saopštio je američki Biro za statistiku rada. Objavljeni podatak je takođe bio daleko ispod prognoze FacSet-a od 11,1 milion.

JOLT pregled se pomno prati od strane Fed-a, koji pokušava da suzbije inflaciju kroz seriju od pet povećanja kamatnih stopa u tekućoj godini koja je zasad iznosila tri procenta.

Broj otvorenih pozicija kod američkih poslodavaca (mesečni nivo)

Izvor: Axios Visuals

Jedna od primarnih oblasti interesovanja za centralnu banku bilo je veoma jako tržište rada, koje je pokazivalo oko dva otvorena radna mesta za svakog raspoloživog radnika. Taj odnos se u avgustu smanjio na 1,67 prema 1.

Tržište i dalje očekuje da Fed nastavi sa jakim intezitetom povećanja kamata od 75 baznih poena na narednom zasedanju. Naredni važan izveštaj za centralne bankare dolazi u petak kada će biti objavljen mesečni izveštaj sa tržišta rada za septembar koji bi trebalo da pokaže da je dodato novih 275 hiljada radnih mesta.

Izvor: CNBC, Momentum