Broj otvorenih radnih mesta u julu pao je na najniži nivo u poslednje tri i po godine, pokazali su podaci JOLT izveštaja koje objavljuje američko Ministarstvo rada.

Broj otvorenih pozicija na kraju jula pao je za 237 hiljada na 7,67 miliona u odnosu na naniže revidran podatak iz juna. Julsko čitanje predstavlja najmanji broj otvorenih radnih mesta od januara 2021. godine.

Analitičari su očekivali da će julski podatak biti na nivou od 8,1 milion.

Odnos broja otvorenih mesta po nezaposlenom ispod predpandemijskog nivoa

Izvor: Indeed

Odnos broja otvorenih pozicija prema broju nezaposlenih spustio se ispod 1,1, faktički duplo u odnosu na početak 2022. godine kada je ovaj racio bio iznad 2.

Ovi podaci ukazuju da će Fed izvesno na zasedanju 17-18. septembra pristupiti smanjenju kamata s obzirom da je tržište rada, prema ovom pokazatelju, palo ispod nivoa od pre pandemije.

Broj otpuštanja porastao je za 202 hiljade na 1,76 miliona, dok je ukupan broj odlazaka skočio za 336 hiljada odnosno stopa je iznosila 3,4 odsto. Međutim, i zapošljavanje je poraslo za 273 hiljade odnosno stopa je iznosila 3,5 odsto, za 0,2 procentna poena iznad juna. Stopa davanja otkaza, koja predstavlja meru poverenja u tržište rada, blago je povećana u odnosu na jun na 2,1 odsto.

U petak će biti objavljen izveštaj sa tržišta rada za avgust, a ekonomisti očekuju da je u ovom mesecu kreirano dodatnih 161 hiljada radnih mesta uz blagi pad nezaposlenosti na 4,2 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum