Najveća američka banka JPMorgan Chase preuzeće veći deo imovine i obaveza regionalne banke First Republic, nakon odluke američke Agencije za osiguranje depozita (FDIC) i kalifornijskih regulatora da se zatvori ova posrnula finansijska institucija.

U odluci koja je objavljena jutros, nakon što je već preko vikenda bilo izvesno da će ova banka biti prinudno prodata nekom od američkih kreditora, navodi se da se istovremeno sprovodi zatvaranje banka i prodaja njenih depozita i većine imovine JPMorganu.

Ovo je drugo po veličini bankrotstvo neke banke u američkoj istoriji nakon propasti Washington Mutual 2008. godine, neznatno veće od Silicon Valley banke koja se nalazila u centru krize poverenja u bankarski sistem tokom marta.

I dok su se nakon bega depozita u martu mnoge regionalne banke stabilizovale proteklih nedelja, First Republic je saopštila prošlog ponedeljka da je izgubila više od 100 milijardi dolara depozita. Njena aktiva u trenutku preuzimanja iznosila je 229,1 milijardu dolara i bila je rangirana kao 14. po veličini američki kreditor na kraju 2022.

JPMorgan će preuzeti oko 173 milijarde dolara kredita i oko 30 milijardi dolara hartija od vrednosti posrnule banke. Najveća američka banka će iskazati jednokratni dobitak na ovom poslu od 2,6 milijardi dolara, ali je napomenula da će potrošiti dve milijarde na troškove restrukturiranja u narednih 18 meseci.

FDIC će obezbediti banci petogodišnje fiksno finansiranje u visini od 50 milijardi dolara, dok će i osiguranim i neosiguranim deponentima biti omogućen pristup njihovom novcu.

Akcije JPMorgana u pred-trgovanju beleže skok od 2,3 odsto na 141,4 dolara.

Izvor: FT, Momentum