Maloprodajna aktivnost na američkom tržištu tokom jula ostala je nepromenjena u odnosu na prethodni mesec pošto su niže cene goriva smanjile prihode pumpama, a potrošači se više okrenuli ka online kupovini.

Maloprodaja u julu zadržala se na nivou iz proteklog meseca dok su analitičari očekivali blagi rast od 0,1 odsto. Maloprodaja koja isključuje prodaju automobila porasla je 0,4 odsto, dok su očekivanja bila da ostane nepromenjena. Podatak o rastu junske maloprodaje revidiran je na 0,8 odsto sa ranije objavljenih jedan odsto.

Najveći pad na mesečnom nivou zabeležile su benzinske pumpe koje su registrovale pad prodaje od 1,8 odsto, dok su prodavci automobila i rezervnih delova zabeležili smanjenje prodaje od 1,6 odsto. Među julskim gubitnicima bili su i robne kuće i maloprodaje odeće, ali moguće da će ove komponente maloprodaje pretrpeti kasniju reviziju.

Na strani rasta maloprodaje stajala je online prodaja sa povećanjem od 2,7 odsto u odnosu na jun, dok su ostale radnje registrovale skok od 1,5 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum