Inflacija u evrozoni nastavila je silazni trend i u junu nakon novog pada cena goriva koji je neutralisao rast cena usluga, pokazuju preliminarni podaci Eurostat-a.

Podaci ukazuju na minimalni pad bazne inflacije, što će verovatno biti dovoljno da Evropska centralna banka (ECB) nastavi sa dizanjem kamata i u septembru.

Inflacija u 20 zemalja koje koriste evro kao valutu pala je na 5,5 odsto sa 6,1 odsto u maju, što je sedmi put u poslednjih osam meseci kako se beleži silazni trend. Inflacija je povećana samo u Nemačkoj usled prošlogodišnjih niskih cena javnog prevoza koje su izostale ove godine.

Međutim, bazna inflacija, koja isključuje cene hrane i energenata, popustila je tek na 6,8 odsto sa 6,9 odsto prethodnog meseca.

Usluge su bile jedina kategorija u kojoj je zabeležen rast cena sa 5,0 na 5,4 odsto, što pokazuje spremnost potrošača da i dalje troše usled jakog tržišta rada, a uprkos visokim troškovima zaduživanja.

U zasebnoj objavi, Eurostat je saopštio da je nezaposlenost u evrozoni ostala na istorijski niskom nivou u maju od 6,5 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum