Na konferenciji „Rastući geopolitički rizici, rastuće kamatne stope globalnih centralnih banaka: Koje su alternative za investitore“, u organizaciji kompanije Zlatni standard, specijalizovane za trgovinu investicionim zlatom, učestovao je i glavni broker Momentuma, Nenad Gujaničić.
„Celokupno društvo ima nisku investicionu kulturu (…) pa se postavlja pitanje da li je slamarica najveći domet vašeg novca, ili postoje investicione alternative. Mi nemamo dovoljni broj investicionih alternativa, i naši građani nisu skloni većem riziku, ali je u uslovima niskih kamata (i visoke inflacije) štednja u banci jedna od najgorih opcija. Iako je u proteklih deset godina prihod na štednju (kumulativno) iznosio desetak odsto – taj prinos je zbrisan samo jednom godinom inflacije“, kazao je Gujaničić.
S druge strane, najveća zarada bila je u akcijama, u proseku 170 odsto u istom periodu, ali su to i najrizičniji finansijski instrumenti, za koje prosečan investitor uglavnom nema potreban nivo znanja, naveo je Gujaničić. Opširnije