Odbor direktora Naftne industrije Srbije (NIIS) usvojio je biznis plan za 2024. godinu kojim su u tom periodu planirane kapitalne investicije od 59,7 milijardi dinara.

Ove godine NIS je znatno povećao kapitalna ulaganja nakon pandemijskih godina pa je planiralo ulaganje od 49,1 milijardu dinara, mahom u segment istraživanja i proizvodnje, dok bi ulaganje u narednoj godini moglo da predstavlja rekordni CAPEX za ovu kompaniju.

U narednoj godini je planiran redovan kapitalni remont Rafinerije nafte u Pančevu, pa će fokusu kompanije biti stabilno snabdevanje tržišta. Kako se navodi u saopštenju, ulaganja će biti realizovana u svim biznis segmentima, uključujući i dalju sinergiju sa petrohemijskim sektorom, kao i nastavak digitalizacije na svim nivoima.

Za razliku od NIS-a, velike svetske naftne kompanije nisu obnovile CAPEX-e iz vremena od pre pandemije već su fokus stavile na preuzimanja i davanja akcionarima putem dividendi i sticanja sopstvenih akcija.

NIS je i ove godine putem dividende isplatio četvrtinu dobiti, a s obzirom na odlične prošlogodišnje rezultate akcionari su primili rekordnu dividendu od 143,3 dinara po akciji.

Izvor: NIS, Momentum