Kina intenzivira napore da smanji zavisnost od strane tehnologije tako što planira da do 2027. godine eliminiše američke proizvođače čipova iz svoje telekomunikacione infrastrukture, piše WSJ.

Nacionalno Ministarstvo industrije i informacione tehnologije ranije ove godine naredilo je glavnim telekomunikacionim operaterima da do navedenog roka postepeno eliminišu strane procesore koji su ključni za njihove mreže.

Očekuje se da bi ovaj potez mogao najviše uticati na Intel i AMD koji beleže korekciju na današnjem trgovanju od 3-4 odsto.

Državni mobilni operateri dobili su nalog da procene svoje mreže za nekineske čipove i razviju planove za njihovu zamenu, navodi se dalje u tekstu.

Prošli napori kineske vlade da smanji zavisnost od stranih čipova osujećeni su nedostatkom domaćih čipova približnog kvaliteta. Međutim, nedavna poboljšanja u kvalitetu i stabilnosti lokalnih čipova omogućila su telekomunikacionim operaterima da pređu na domaće alternative.

Američki zakonodavci nametnuli su američkim kompanijama restrikcije na kinesku telekomunikacionu opremu i visokotehnološke čipove veštačke inteligencije, navodeći zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

Kineske vlasti dugo su nastojale da ojačaju domaće lance snabdevanja i smanje zavisnost od stranih dobavljača. Slične uredbe u drugim sektorima već su dovele do postepenog gubitka tržišnog udela za američke softverske i hardverske kompanije u Kini.

Izvor: Investing, WSJ, Momentum