Kineske vlasti planiraju da izreknu kaznu veću od milijardu dolara fintek kompaniji Ant Group, koja bi mogla da joj trasira put za okončanje regulatornog nadzora, prenosi Reuters pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema istim navodima, centralna banka Kine priprema kaznu koja bi mogla da stupi na snagu u drugom kvartalu sledeće godine, dodajući da je regulator bio u kontaktu sa Ant-om povodom tih planova.

Višegodišnji regulatorni pritisak na kineske privatne kompanije, uključujući i zaustavljanje inicjialne ponude (IPO) Ant-a iz 2020. godine, sada pokazuje znake slabljenja. Kineske vlasti su nedavno dale podsticaj tržištu relaksirajući pojedine pandemijske mere oko putovanja i usvajanjem paketa podsticajnih mera za tržište nekretnina.

Ant je na pritiske kineskih vlasti restrukturirao poslovanje, uključujući povećanje kapitala, smanjenje izdatih kredita potrošačima, te promenio menadžment. Kompanija još uvek čeka regulatornu licencu za finansijski holding koja bi joj nametnula slična ograničenja pod kojim posluju tradicionalne banke, ali koja je neophodna da bi se osigurao njen opstanak.

Alibaba, koji je manjinski akcionar Ant-a, u julu je saopštio da „planira da smanji i ograniči direktan i indirektan ekonomski interes u Ant-u tokom vremena“ na procenat koji nije veći od 8,8 odsto.

Akcijama Alibabe koje su 2020. godine u danima očekivanja IPO-a Ant-a išle i preko nivoa od 300 dolara ovih dana se trguje ispod 80 dolara.

Izvor: Reuters, Bloomberg, Momentum