Kineska centralna banka smanjila je kratkoročnu kamatnu stopu po prvi put u poslednjih deset meseci, kako bi povratila poverenje na tržištu i podstakla postpandemijskki oporavak ove druge po veličini svetske privrede.

Ovo smanjenje kamate moglo bi da signalizira i popuštanje dugoročnih stopa naredne sedmice s obzirom da je pad sentimenta investitora već nagoveštavao neophododne stimulanse da se podstakne rast.

Kineska centralna banka smanjila je sedmodnevnu reverznu repo stopu za 10 baznih poena na 1,90 odsto kada je upumpala dve milijarde juana (oko 280 miliona dolara) kroz kratkoročne hartije od vrednosti.

Juan je pao na šestomesečni minimum prema dolaru od 7,168 nakon što je doneta odluka, dok su prinosi na kineske 10-godišnje obveznice pali na novi sedmoipomesečni minimum.

Kineska centralna banka ostala je redak izuzetak među globalnim centralnim bankama sa popuštanjem monetarne politike u cilju podsticanja rasta, s obzirom da zapadni pandani već više od godinu dana dižu kamate kako bi se suprotstavili visokoj inflaciji.

Izvor: Reuters, Momentum