Kineska centralna banka snizila je primarnu stopu na jednogodišnje kredite, dok je kamatu na petogodišnje zajmove ostavila nepromenjenu, što je dovelo do razočarenja investitora.

Primarna stopa na jednogodišnje kredite snižena je 10 baznih poena na 3,45 odsto, što je bilo ispod konsenzusa od 15 baznih poena. Ovo je drugi put u poslednja tri meseca kako kineske monetarne vlasti snižavaju ovu kamatu.

Međutim, primarna stopa na petogodišnje zajmove, koja predstavlja osnovu za cenu hipotekarnih kredita, ostala je nepromenjena na 4,2 odsto, dok su analitičari očekivali i njeno smanjenje za 15 baznih poena.

Ovaj potez je došao kao iznenađenje, naročito nakon što je prošle sedmice operater na nekretninskom tržištu Evergrande potražio zaštitu od poverilaca dok je Country Garden iskazao nemogućnost izmirivanja finansijskih obaveza.

Današnje odluke kineske centralne banke usledile su posle iznenadnog smanjenja stopa na kratkoročne i srednjoročne kredite prošlog utorka, nakon što je niz makroekonomskih podataka ukazao na slab kreditni rast i nove rizike od deflacije, pojačavajući strah od brzog usporavanja privrede.

Kineska centralna banka u nedelju je saopštila da će Kina koordinisati finansijsku podršku za rešavanje rizika od duga lokalnih vlasti i smanjenje sistemskih rizika, dok će istovremeno nastojati da „prilagodi i optimizuje“ kreditne politike za sektor nekretnina i smanji troškove finansiranja za privredu.

Akcije na Hongkoškoj berzi zabeležile su pad na današnjem trgovanju od 1,7 odsto, čime je minus od početka godine produbljen na 11 procenata.

Izvor: CNBC, Momentum