Kineska centralna banka neočekivano je smanjila kamatu po drugi put u poslednja tri meseca, što je još jedan od signala da kineske vlasti pokušavaju da monetarnim popuštanjem podstaknu ekonomski oporavak.

Analitičari očekuju da su nakon ovog koraka otvorena vrata za potencijalno smanjenje primarne stope kredita sledeće sedmice.

Oštar pad kreditnih plasma i rastući deflatorni rizici u julu uslovili su neophodnost jačeg monetarnog labavljenja, a ovome su doprineli i problemi kod velikih nekretninskih kompanija, ali i pojedinih finansijskih konglomerata koji otežano izmiruju obaveze.

Kineska centralna banka smanjila je jednogodišnju stopu na srednjoročne pozajmice finansijskim institucijama sa 2,65 na 2,50 odsto, plasiravši 401 milijardu juana odnosno 55,25 milijardi dolara.

Većina analitičara koje anketirao Reuters očekivala je da ova stopa ostane nepromenjena.

Ova stopa služi kao prethodnica primarnoj stopi kredita čiji mesečni fiksing je planiran za ponedeljak.

Centralna banka je takođe ubacila 204 milijarde juana kroz sedmodnevne reverzne repo poslove smanjivši troškove pozajmica za 10 baznih poena sa 1,90 na 1,80 odsto.

Ovi koraci kineske centralne banke dodatno su povećali gep u prinosima u odnosu na druge velike svetske privrede, poput SAD, što je donelo novi pritisak na juan i veći rizik odliva kapitala.

Kineski juan u tekućoj godini oslabio je prema dolaru više od pet procenata.

Izvor: CNBC, Momentum