Indeks potrošačkih cena u Kini u maju pao je u odnosu na prethodni mesec dok su se proizvođačke cene spustile najvećim intezitetom u poslednjih sedam godina nakon što je sporiji postpandemijski oporavak zadržao potrošnju limitiranom.

Inflacija u maju pala je 0,2 odsto u odnosu na prethodni mesec, pokazuju zvanični državni podaci, nakon što je u aprilu zabeležen pad od 0,1 odsto.

Na godišnjem nivou inflacija je iznosila 0,2 odsto , ispod očekivanog rasta od 0,4 odsto, ali je ipak ubzala u odnosu na aprilski godišnji rast od 0,1 odsto.

Objava inflatornih podataka dolazi u vreme kada je nekolicina makroekonomskih objava proteklih nedelja povećala skepsu ulagača oko brzine ekonomskog oporavka ove privrede.

Kada su u pitanju proizvođačke cene, one su nastavile silazni trend tempom koji nije viđen još od februara 2016. godine.

Indeks proizvođačkih cena u maju pao je na godišnjem nivou 4,6 odsto, nakon što je proteklog meseca registrovao minus od 3,6 odsto.

Niski nivoi inflacije u Kini dolaze uprkos kontinuiranim naporima kineskih vlasti da ojačaju likvidnost. Najveće kinske banke pod državnom kontrolom ove sedmice su smanjile kamate na depozite u juanima što bi moglo da najavi novo smanjenje kamatnih stopa od strane centralne banke.

Izvor: Investing, Momentum