Kineski indeks potrošačkih cena porastao je manje nego što se očekivalo u maju, nakon što je potrošnja ostala slaba, suočena sa neizvesnim ekonomskim oporavkom.

Međutim, proizvođačke cene opale su sporijim tempom nego što se očekivalo, što je njihov najmanji pad od februara 2023. godine, što bi moglo da ukaže na znakove trajnijeg oporavka u industrijskom sektoru.

Inflacija je u maju porasla za 0,3 odsto na godišnjem nivou, pokazali su u sredu podaci Nacionalnog biroa za statistiku, što je nepromenjeno u odnosu na april ali slabije od očekivanih 0,4 odsto.

Mesečna inflacija smanjena je za 0,1 odsto, u odnosu na očekivanja da će ostati nepromenjena.

Ovi podaci dolaze u uslovima u kojima je kineska lična potrošnja pod pritiskom zabrinutosti oko kineske privrede, koja je čitave prošle godine beležila drastično smanjenje diskrecione potrošnje.

Ipak, ohrabruje činjenica da su podaci ostali izvan teritorije negativne inflacije, pre svega kao posledica kontinuiranih stimulativnih napora kineske administracije.

S druge strane, indeks proizvođačkih cena u maju smanjen je za 1,4 odsto, što je bilo bolje od očekivanog pada od 1,5 odsto. Ovaj podatak je značajno bolji od aprilskog smanjenja od 2,5 odsto.

Kineski industrijski sektor poslednjih meseci beleži kontinuirani oporavak, usled dosledne političke podrške i snažne tražnje sa inostranih tržišta uprkos sve većim ekonomskim izazovima.

Izvor: Investing, Momentum