Kineska industrijska proizvodnja i maloprodaja u novembru bili su znatno ispod očekivanja, pokazuju objavljeni podaci, nakon što su rastući broj zaraženih i povećane pandemijske restrikcije u velikoj meri uticali na privredu.

Maloprodaja je bila najveće razočarenje s obzirom da je pala 5,9 odsto nakon što je u oktobru registrovala pad od 0,5 odsto. Analitičari su očekivali korekciju od 3,7 odsto.

Novembarska maloprodaja zabeležila je najveći pad još od maja kada se zemlja borila sa najvećim talasom zaraženih od koronavirusa. Kumulativna maloprodaja, nakon ovih loših podataka, sada se nalazi na negativnoj teritoriji od početka godine.

Industrijska proizvodnja u novembru porasla je 2,2 odsto, u odnosu na rast od pet odsto u oktobru, i znatno ispod očekivanja od 3,6 odsto. Ovaj segment privrede je bio posebno pogođen karantinima u tekućoj godini nakon što je nekoliko industrijskih zona u Šangaju i Vukanu uvelo oštre restrikcije u cilju suzbijanja virusa.

Takođe, industrijska proizvodnja tokom novembra bila je pritisnuta i nemirima u pojedinim industrijskim zonama nakon što su radnici protestvovali protiv pandemijskih mera koje bi ih izolovale u njihovim fabrikama.

Ostali podaci su takođe bili obeshrabrujući. Ulaganja u osnovna sredstva su porasla manje od očekivanja, dok je tržište nekretnina produžilo silazni trend.

Izvor: Investing, Momentum