Maloprodaja u Kini u maju porasla je na godišnjem nivou 3,7 odsto, što je bilo iznad konsenzusa tržišta od tri procenta.

Međutim, ostali ekonomski pokazatelji, poput industrijske proizvodnje i ulaganja u osnovna sredstva, bila su ispod očekivanja tržišta.

Industrijska proizvodnja je porasla 5,6 odsto, ispod konsenzusa od šest procenata, dok su ulaganja u osnovna sredstva porasla četiri odsto, ispod očekivanja od 4,2 odsto.

Kineski Nacionalni zavod za statistiku saopštio je da je ukupna prodaja potrošačke robe u mesecu dostigla 3,92 biliona juana (540,3 milijarde dolara) , uz rast prodaje u urbanim područjima od 3,7 odsto odnosno 4,1 odsto u ruralnim oblastima.

Slabija ulaganja u osnovna sredstva su posledica nastavka pada ulaganja na tržištu nekretnina. Ne računajući ovu delatnost, ulaganja u osnovna sresdtva su porasla 8,6 odsto na godišnjem nivou.

Još ranije je saopšteno da je kinski izvoz u maju porastao 7,6 odsto, dok je uvoz povećan tek 1,8 odsto i bio je ispod očekivanja.

U petak su podaci o kreditiranju pokazali majski rast kredita od 9,3 odsto na godišnjem nivou, što je najslabija stopa rasta otkada ovaj pokazatelj meri od 1978. godine.

Izvor: CNBC, Momentum