Kineska poslovna aktivnost u februaru porasla je više nego što se očekivalo, dostigavši nivoe viđene pre pandemije nakon što je ekonomski oporavak dobio momentum posle popuštanja većine pandemijskih mera ove godine.

Proizvodni PMI pokazatelj porastao je u februaru na 52,6 poena, pokazuju podaci Nacionalnog biroa za statistiku, što je bilo iznad očekivanja od 50,5 i januarskog podatka od 50,1 poena.

Kineski PMI uslužnog sektora pokazao je još bolje podatke, skočivši na 56,3 poena, iznad konsenzusa od 55,0 i nivoa iz prethodnog meseca od 54,4 poena. Rast uslužnog sektora je podstaknut skokom tražnje za uslugama nakon trogodišnjih strogih pandemijskih mera, a snažan oporavak je posebno zabeležen kada su putovanja u pitanju, restoranske usluge i ostale rekreativne aktivnosti.

Jaki rezultati postignuti u oba sektora doneli su vrednosti kompozitnog PMI pokazatelja od 56,4 poena što je njegov najviši nivo u poslednje tri godine.

Rastu poslovne aktivnosti doprinela je i povećana državna potrošnja, sa planovima kineske države da se podsticaji u budućnosti i povećaju. Takođe, centralna banka Kine kamatne stope drži na rekordno niskim nivoima u cilju poboljšanja likvidnosti.

Kineska privreda je u 2022. godini porasla tri odsto, niže u odnosu na 4,4 odsto koliko su bile projekcije kineskih vlasti, i neuporedivo slabije u odnosu na rast od 8,1 odsto u 2021. godini.

Izvor: Investing, Momentum