Kineska industrijska proizvodnja porasla je više nego što se očekivalo u avgustu, što je podstaklo nade u oporavak u ključnom sektoru privrede, zahvaljujući poboljšanju lokalne tražnje i kontinuiranoj monetarnoj podršci od strane vlade.

Industrijska proizvodnja porasla je tokom meseca za 4,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pokazali su u petak podaci Nacionalnog biroa za statistiku, što je bilo iznad očekivanja od četiri odsto i brže od julskog rasta od 3,7 odsto.

Na godišnjem nivou industrijska proizvodnja je porasla na 3,9 odsto sa 3,8 odsto u prethodnom mesecu, što je bilo u skladu sa procenama.

Pozitivnom rezultatu doprinela je i niska prošlogodišnja osnovica, s obzirom na činjenicu da je u 2022. Kina imala delove zemlje pod pandemijskim restrikcijama. Ali podatak veći od očekivanja, kao i rast maloprodaje, nagovestili su oporavak ekonomske aktivnosti, koja je zastala nakon početnog veoma brzog rasta po ukidanju pandemijskih mera.

Maloprodaja u avgustu je porastala 4,6 odsto, znatno više od julske stope od 2,5 odsto i konsenzusa od tri odsto. Ulaganja u osnovna sredstva porasla su 3,2 odsto, ispod očekivanja od 3,3 odsto i sporije od julske stope od 3,4 odsto.

Sentiment tržišta podržala je danas i Narodna banka Kine koja je objavila da će smanjiti stopu obavezne rezerve za lokalne banke za 25 baznih poena, što je drugo takvo smanjenje ove godine,  u cilju povećanja likvidnosti u drugoj po veličini svetskoj privredi i podupiranja privrednog rasta.

Izvor: Investing, Momentum