Kineski premijer Li Ćijang izjavio je na zasedanju Svetskog ekonomskog foruma u Davosu da je kineska privreda prošle godine porasla 5,2 odsto, neznatno iznad vladinog cilja od oko pet odsto.

Ova objava dolazi dan pre zvaničnog saopštenja podataka o BDP-u u sredu i predstavlja ubrzanje u odnosu na rast od tri odsto u 2022. godini, ali daleko ispod stopa beleženih pre izbijanje pandemije.

„Kineska ekonomija može da podnese uspone i padove, ali se ukupni trend dugoročnog učinka neće promeniti“, naveo je kineski premijer.

Pitanje je da li će globalni investitori prihvatiti ove brojke. U trećem kvartalu prvi put otkada se mere podaci zabeležen je negativan priliv stranih direktnih investicija, dok su neto kapitalni odlivi iznosili 11,8 milijardi dolara, kao posledica realizovanja profita i slabijeg interesa za ulaganje.

Ovaj negativan rasplet ima uzroke u nekoliko ekonomskih problema: višegodišnji kolaps tržišta nekretnina koji narušava poverenje potrošača i investicije, pojačana kontrola aktivnosti stranih firmi u Kini i regulatorni pritisci na uspešne industrije privatnog sektora kao što su tehnologija i obrazovanje. Rastuće kamate u SAD i deflacija u Kini su takođe doprileli povlačenju kapitala iz Kine.

Analitičari očekuju da će kineska ekonomija 2024. rasti sporije nego prošle godine, što delimično odražava teži uporedni period u odnosu na lani.

Ekonomisti očekuju da će vlada i centralna banka nastaviti da sprovode skromne privredne podsticaje tokom godine kako bi se nastavio rast, pri čemu mnogi očekuju lakši pristup kreditima za preduzeća i vladina ulaganja u infrastrukturu.

Izvor: WSJ, Momentum