Kineska ekonomija se oporavila brže nego što se očekivalo u trećem kvartalu, ali snažniji rast na duži rok je upitan s obzirom na kontinuirane pandemijske mere, produženu krizu na nekretninskom tržištu i globalne recesione rizike.

Uz pomoć niza vladinih mera, bruto domaći proizvod (BDP) druge najveće svetske ekonomije porastao je u periodu jul-sepembar za 3,9 odsto, pokazali su zvanični podaci u ponedeljak, nadmašivši prognozu od 3,4 odsto u anketi Reuters-a. Ova stopa predstavlja znatno ubrzavanje u odnosu na godišnji rast od 0,4 odsto u prethodnom tromesečju.

Međutim, pred kraj tromesečja domaća tražnja je ponovo oslabila jer je letnji porast slučajeva koronavirusa doveo do novih zatvaranja i ograničenja, dok je rast izvoza usporen, a veoma važno tržište nekretnina se dodatno ohladilo, što sve ukazuje na težak put oporavka.

Finalna potrošnja činila je 2,1 procentni poen od 3,9 odsto rasta, dok su kapitalna ulaganja i neto izvoz doprineli rastu sa 0,8 i 1,1 procentni poen, respektivno.

Ovi podaci trebalo je da budu dostupni javnosti prošle sedmice ali je usledilo kašnjenje usled održavanja Kongresa Komunističke partije koji je završen za vikend.

Na kvartalnom nivou BDP je porastao 3,9 odsto u odnosu na revidirani pad od 2,7 odsto u prethodnom kvartalu. Tržište je očekivalo rast na kvartalnom nivou od 3,5 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum