Kineska privredna aktivnost oslabila je u julu i četvrti mesec zaredom, dok je uslužni sektor usporio na najniži nivo ove godine s obzirom da druga po veličini svetska ekonomija pokušava da oživi momentum rasta u uslovima slabe globalne tražnje.

Zvanični proizvodni PMI pokazatelj dostigao je u julu 49,3 poena u odnosu na 49,0 poena prethodnog meseca i konsenzus od 49,2 poena.

PMI uslužnog sektora u julu pao je na 51,5 poena u odnosu na 53,2 poena u junu i značajno se približio nivou od 50 poena koji razdvaja rast od kontrakcije.

Zaposlenost i u proizvodnom i uslužnom sektoru opala je u julu, dok je nezaposlenost mladih dostigla rekordne brojeve. Podindeks zaposlenosti u uslužnom sektoru, koji mahom zapošljava mlađe radnike, oslabio je 1,3 procentna poena u odnosu na prethodni mesec.

Kada je o reč o poslovnim očekivanjima, zabeležen je pad u uslužnom sektoru, dok je proizvodni sektor registrovao rast od 1,7 procentnih poena u odnosu na jun, ali u velikoj meri kao posledica državnih podsticaja i ekspanzije domaće tražnje.

Na pozitivnoj strani zabeležena su poboljšanja podindeksa novih narudžbina i zaliha materijala koji su omogućili da proizvodni PMI neznatno premaši očekivanja tržišta.

Izvor: CNBC, Momentum