Kineska industrijska aktivnost neočekivano je pala u oktobru, pod uticajem smanjene globalne potražnje i striktnih pandemijskih mera, što je pogodilo proizvodnju, putovanja i transport u drugoj po veličini privredi sveta.

Dok je kineski ekonomski rast nadmašio očekivanja u trećem tromesečju, uporno nametanje ugraničenja u kretanju zbog covid-a, nastavak krize na tržištu nekretnina i rizici globalne recesije sputavaju snažniji oporavak industrijske i potrošačke aktivnosti.

Zvanični PMI proizvodni pokazatelj za oktobar pao je na 49,2 sa 50,1 u septembru i bio je ispod očekivanja ekonomista okupljenih oko Reuters-a od 50,0.

Zvanični industrijski podaci se uglavnom oslanjaju na velika i državna preduzeća, dok će privatni Caixin PMI pokazatelj, koji se orijentiše na male firme i priobalno područje, biti objavljen u utorak.

PMI u sektoru usluga pao je sa septembarskih 50,6 na 48,7 poena, pre svega usled striktnijih covid mera za koje se mnogi ekonomisti plaše da bi mogle da potraju do duboko u 2023. godini.

Ekonomisti očekuju da će Kina u tekućoj godini ostvariti rast niži od 5,5 odsto što je i dalje prognoza kineskih državnih zvaničnika, računajući da bi stopa mogla iznositi 3,2 odsto. Analitičari oko Reuters-a očekuju da bi u narednoj godini kineska privreda mogla da ubrza na 5,0 procenata.

Izvor: Reuters, Momentum