Kineska proizvodna aktivnost porasla je u martu sporijim tempom, pokazuju zvanični podaci, povećavajući sumnje u snagu oporavka industrije nakon pandemije, a usled slabije globalne tražnje i pada tržišta nekretnina.

Sektor usluga je bio znatno jači, a aktivnost se širila najbržim tempom u poslednjih 12 godina nakon što je ukidanje pandemijskih mera u decembru podstaklo transport, turizam i građevinu.

Zvanični proizvodni PMI pokazatelj iznosio je 51,9, naspram 52,6 u februaru, prema podacima Nacionalnog biroa za statistiku (NBS), iznad granice od 50 poena koja razdvaja rast i kontrakciju.

To je neznatno bilo iznad očekivanja od 51,5 koje su dali ekonomisti u anketi Reuters-a i dovelo do jačanja juana u odnosu na dolar. Prethodno, februarski podatak je pokazao najbrži rast industrijske aktivnosti u poslednjih više od deset godina.

Međutim, rast  geopolitičkih tenzija i previranja u bankarskom sistemu postali su velike opasnosti za nastavak ovog trenda. Izvoz kineske privrede i dalje je slab, a pad prodaje na tržištu nekretnina se nastavlja, istina smanjenim intezitetom.

Da bi podržala oporavak, kineska centralna banka je ovog meseca po prvi put ove godine neočekivano smanjila količinu gotovine koju banke moraju da drže kao rezerve.

Za razliku od industrijskog sektora, uslužni PMI pokazatelj skočio je na 58,2 naspram 56,3 poena u februaru, dostigavši najviši nivo od maja 2011. godine.

Druga po veličini svetska ekonomija postavila je ranije skroman cilj za ekonomski rast ove godine od oko pet procenata nakon što je prošle godine zabeležila jednu od najslabiji stopa rasta u skoro pola veka od tri odsto.

Izvor: Reuters, Momentum