Kineske proizvođačke cene pale su u u junu i deveti mesec zaredom, dok su potrošačke cene ostale nepromenjene, pokazuju zvanični kineski podaci objavljeni danas.

Proizvođačke cene pale su u junu 5,4 odsto odnosno 0,8 odsto na mesečnom nivou, što je bilo ispod konsenzusa pada od 5,0 odsto.

Prethodnog meseca kineske proizvođačke cene pale su na godišnjem nivou 4,6 odsto, dok junsko smanjenje predstavlja najoštriju korekciju od decembra 2015. godine.

Delimičan razlog slabijih proizvođačkih cena, prema analitičarima, može se pripisati snažnom rastu cena sirovina prošle godine, te se očekuje da će neutralisanjem ovog faktora cene ojačati u drugoj polovini godine.

Kineske proizvođačke cene padaju devet meseci zaredom

Izvor: CNBC

Indeks potrošačkih cena bio je nepromenjen u junu, podstaknut padom cena svinjskog mesa od 7,2 odsto, što je bilo ispod očekivanog rasta od 0,2 odsto i slabije od rasta od 0,2 odsto u maju. Na mesečnom nivou, inflacija je oslabila 0,2 odsto u odnosu na očekivanu stagnaciju nakon majskog pada od 0,2 odsto.

Bazna inflacija, koja isključuje troškove hrane i energenata, iznosila je 0,4 odsto u junu, u poređenju sa 0,6 odsto u maju.

Lošiji kineski inflatorni podaci i generalno slabiji oporavak privredne aktivnosti nakon ukidanja pandemijskih mera verovatno će dovesti do novih stimulansa od strane države.

Nakon što kineske vlasti objave rezultate BDP-a za drugo tromesečje 17. jula, verovatno je da će uslediti nove mere podsticanja privrede za koju se očekuje da ove godine poraste oko pet odsto.

Izvor: CNBC, Momentum