Poslovna jedinica za kreditiranje potrošača kineskog finansijskog holdinga, Ant Group, dobila je odobrenje da više nego udvostruči registrovani kapital, što bi mogao biti znak napretka u rešavanju višegodišnje regulatorne kontrole nad kompanijom.

Nakon što su krajem 2020. godine zabranjena dugo pripremana inicijalna ponuda akcija (IPO) Anta, ova kompanija radi sa kineskim regulatorima na restrukturiranju svog poslovanja. Ant je kompaniju za kreditiranje potrošača pokrenuo 2021. godine u okviru spomenutog restrukturiranja.

Alibaba poseduje 33 odsto Anta, koji upravlja jednom od dve dominantne kineske mobilne aplikacije za plaćanje.

Kineska regulatorna komisija za bankarstvo i osiguranje saopštila je u petak da je odobrila Antov zahtev za povećanje iznosa registrovanog kapitala za potrošačku jedinicu na 18,5 sa 8 milijardi juana. Ovaj segment poslovanja čini skoro 40 odsto Antovih prihoda.

Ant će i dalje imati 50 odsto udela u kompaniji za kreditiranje potrošača, navodi se u saopštenju, a novi akcionari uključuju entitet koji podržava vlada Hangdžoua i Sunny Optical Technology.

Kao što je poznato, Ant još uvek nije dobio licencu za finansijski holding od Narodne banke Kine.

Akcije Alibabe u pred-trgovanju na Njujorškoj berzi skočile su skoro sedam odsto na 98,4 dolara, nakon jučerašnjeg rasta od 4,4 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum