Kineska privreda porasla je više nego što se očekivalo u prvom tromesečju 2023. godine, pokazali su danas objavljeni podaci, ukazujući da je oporavak u velikoj meri na pravom putu nakon što je zemlja početkom godine ublažila većinu pandemijskih mera.

Kineski BDP u prvom kvartalu porastao je 4,5 odsto na godišnjem nivou u periodu januar-mart, više od očekivanja od četiri odsto i rasta od tri procenta u prošloj godini.

Na kvartalnom nivou BDP je porastao 2,2 odsto, što je bilo u skladu sa očekivanjima.

Ovi podaci dolaze nakon što je popuštanje mera protiv COVID-a izazvalo snažan oporavak poslovnih aktivnosti i potrošnje, sa nagomilanom potražnjom koja je u velikoj meri doprinela sektoru usluga.

Oporavak je takođe pomogao niz stimulativnih mera vlade koja pokušava privredu da izvuče iz niskog rasta prouzrokovanog pandemijom.

Vlada je takođe ublažila retoriku protiv najvećih tehnoloških kompanija, te olabavila pojedina ograničenja na tržištu nekretnina kako bi podstakla rast. Tržište nekretnina, koje čini četvrtinu privrede ove zemlje, u proteklom periodu borilo se sa produženom krizom likvidnosti usled striktnih pravila za prikupljanje sredstava.

Međutim, oporavak privredne aktivnosti je ostao neujednačen. I dok su se potražnja u uslužnom sektoru i infrastrukturna ulaganja oporavili od najnižeg nivoa u eri pandemije, niska inflacija i sve manji uvoz ukazuju na to da je potražnja i dalje slaba.

Kineska proizvodnja takođe pokušava da se oporavi od perioda COVID-a, a takođe je bila pod pritiskom slabe inostrane tražnje za kineskom robom.

Drugi ekonomski podaci objavljeni danas potvrđuju ovu tezu. Industrijska proizvodnja u martu porasla je 3,9 odsto, ispod konsenzusa od četiri odsto, ali je maloprodaja skočila 10,6 odsto u odnosu na očekivanih 7,4 odsto. Stopa nezaposlenosti je takođe pala više nego što se očekivalo, na 5,3 odsto u martu.

Uprkos znacima neujednačenog oporavka, današnji podaci i dalje ukazuju da je kineski ekonomski oporavak na pravom putu, dok se vladina prognoza privrednog rasta od pet odsto čini čak i konzervativnom.

Izvor: Reuters, Momentum