Kineska privreda porasla je u drugom tromesečju više od očekivanja, ali je rast i dalje značajno sporiji u odnosu na prethodni kvartal s obzirom da je postpandemijski oporavak izgubio na snazi.

Zvanični državni podaci pokazali su da je privreda aktivnost u periodu april-jun porasla 0,8 odsto na kvartalnom nvou, što je bilo iznad konsenzusa rasta od 0,5 odsto, ali sporije u odnosu na rast od 2,2 odsto u prvom tromesečju.

Na godišnjem nivou BDP je porastao 6,3 odsto, u velikoj meri zahvaljujući niskoj prošlogodišnjoj osnovi kada su na snazi bila brojna ograničenja u kretanju usled covid-a. Ovaj podatak bio je ispod očekivanog rasta od 7,3 odsto.

Posmatrano u prvih šest meseci, kineska privreda porasla je 5,5 odsto, u velikoj meri zahvaljujući jakom prvom kvartalu.

Ono što zabrinjava je da je rast usporio u poslednjem kvartalu nakon što je industrijska aktivnost merena PMI pokazateljem pala u sva tri meseca u periodu, dok tržište nekretnina i cene stanova nisu uspele da se oporave uprkos kontinuiranoj podršci od strane vlade.

Analitičari očekuju da bi slabi ekonomski trendovi mogli da privuku više podsticajnih mera od kineskih vlasti, a takođe su prethodnih sedmica i zvaničnici centralne banke potvrdili podršku usporenoj privrednoj aktivnosti.

Izvor: Investing, Momentum